Plaže otoka Cresa

Plaže, očuvan okoliš i čisto more, velika su vrijednost otoka Cresa. Za posjetitelje koji vole prirodu i izvorne ambijente, otok Cres velik je izvor uređenih, prirodnih, velikih, malih, kamenih, šljunčanih, pješčanih i skrovitih plaža.

Najljepše plaže obilježene su Plavim zastavama, simbolima visoke kvalitete usluge i čistoće mora i obale te uređenosti plaža. Naturističke plaže nalaze se u gradu Cresu, dio autokampa Kovačine. Također, u autokampu Kovačine, postoji plaža prilagođena potrebama invalida, koja je opremljena pomagalima i primjerenom pristupu moru.
Plaže bajkovitog otoka Cresa su idealne za sve željne mirnog, ali aktivnog odmora te čistog i bistrog mora. Otok Cres je pun malenih, skrovitih uvala koje skrivaju osamljene šljunčane plaže.

cres plaža mali bok orlec

Plaža Mali Bok Orlec

Plaža Beli Beli

Plaža Lubenice Lubenice

Plaža Plave grote Lubenice

Plaža Kovačine Cres

Plaža Sv.Blaž Cres

Plaža Valun Valun

Plaža Buc Cres

Plaža Sv.Petar Cres

Plaža Koromačno Belej

Plaža Nedomisje Cres

Plaža Pragajena Cres

Podijeli stranicu

CRES ČUVA SVOJE PLAŽE “BE GREEN, KEEP IT CLEAN”

Prema podacima iz Europske strategije za plastiku u kružnom gospodarstvu, 5 do 13 milijuna tona plastike, od 1,5 do 4% svjetske proizvodnje plastike, završi svake godine u morima i oceanima. Znate li da plastika čini preko 80% ukupnog morskog otpada? Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada potječe s kopna, a 20 % nastaje na moru. Trenutna brzina širenja plastike i porasta njene proizvodnje u narednom će razdoblju dramatično utjecati na globalni porast temperature. Plastika je praktična, no plastični otpad i njegova upotreba imaju razorne posljedice na okoliš i ljudsko zdravlje. Poticanje zero waste koncepta je nužan jer plastika u moru guši život.

Projekt TZ Grada Cresa ima za ciljeve podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja okoliša, posebno mora i obalnog pojasa u Natura 2020 te kontinuirano informiranje turista i posjetitelja o važnosti očuvanja mora i obalnog pojasa od otpada u svrhu očuvanja ribljeg fonda i smanjenja plastike i mikroplastike u moru . Projekt ima ekološku i edukativnu dimenziju, a one će se provoditi kontinuirano kroz niz edukativnih radionica, tiskati ćemo promotivne materijale projekta (karte plaža), nabaviti tabele za plaže s pravilima ponašanja i upozorenjima o važnosti čuvanja mora i obalnog pojasa te o odlaganju smeća u za to predviđene spremnike. Također, kroz projekt će se održavati čistoća plaža i pridonijeti smanjenju onečišćenja glavnog izvora za obavljanje djelatnosti ribarstva. Ribarstvo je oduvijek značilo život ljudima koji žive uz more. Očuvanjem prirodnih resursa za buduće naraštaje, doprinosimo jačanju i iskorištavanju prednostima okoliša, a recikliranjem i pravilnim zbrinjavanjem ublažavamo učinke na klimatske promjene.

cres čuvajmo okoliš

Kako bi posjetiteljima olakšali izbor idealne plaže TZG Cresa je ostvarila suradnju s aplikacijom Plaja Beach Finder na kojoj se mogu pronaći sve creske plaže, kao i osnovne informacije o svakoj plaži te lokacija i dostupnost pojedine plaže. Aplikacija je besplatna za sve korisnike te se može preuzeti na https://plaja.hr/ , a korisnici mogu pretraživati plaže ovisno o svojoj lokaciji, ali i posebnim željama poput plaže za psa, nudističke plaže i slično.

cres čuvajmo okoliš