otok cres, island cres

Lubenice

Rimsko naselje Hibernicia bilo je na mjestu današnjih Lubenica. Smatra se da naziv potječe od latinskog pridjeva Hibernum - "zimski", što može biti u vezi s istaknutim položajem naselja na strmoj litici, na visini od 378 m, koja je osobito zimi izložena snažnim vjetrovima. Naselje se razvilo, kao i kod Belog, na temeljima pretpovijesne gradine te je imalo jako važan geografsko - strateški položaj koji je omogućavao kontrolu nad cijelim zapadnim dijelom Kvarnera i svim plovnim putevima ovog dijela akvatorija. Moguće je da je na tom mjestu za početka rimske vladavine bilo samo utvrđenje koje je kasnije preraslo u agrarno naselje s okolnim poljima. Budući da se naselje do danas održalo na istom, prostorno na veoma ograničenom lokalitetu, očuvano je malo tragova rimskog naselja. Naselje je nekad bilo u potpunosti opasano obrambenim zidinama čiji se ostatci, kao i ostatci gradskih vrata, mogu vidjeti i danas . Srednjovjekovna kamena arhitektura ostavlja snažan dojam na posjetitelje jer vas šetnja malim, uskim i drevnim ulicama vrača u neka davna vremena te na vas ostavlja dojam kao da šećete hodnicima povijesti. Čim stanete u Lubenice pogled oduzima dah. Nekadašnji strateški položaj sada je vidikovac s kojega ne želite otići. Međutim, istražite Lubenice. Smještena tik na vidikovcu je gotička crkvica sv. Antuna pustinjaka iz 15. Stoljeća. Osim impresivne pozicija koja djeluje kao da je sama crkvica isklesana u kamenu, uđite i doživite nevjerojatnu akustiku same zgrade. Ista se koristi za vrijeme Lubeničkih glazbenih večeri za solo koncerte.
Pored same crkvice sv. Antuna stoji zvonik, sagrađen 1791, koji pripada glavnoj župnoj crkvi, B.D. Marije. Zvonik koji je bio sagrađen uz samu Crkvu, srušen je iste godine zato što su i crkva i zvonik često stradavali od udara groma. Temelji same crkve B.D. Marije datiraju od kada samo i mjesto postoji međutim nisu više vidljivi. Crkva kakvu vidite danas obnovljena je u 18. st. te proširena 1907.
U Lubenicama se nalazi Muzej ovčarstva, osnovan početkom proslog desetljeća. Na otoku Cresu ovčarstvo je jako rašireno i vuna autohtone creske ovce nekada je bila izuzetno cijenjena. Ako ga posjetite doznati čete više o povijesti vune na Cresu.
Pod samim Lubenicama pruža se pogled na prekrasnu plažu sv. Ivan do koje možete doći pješke iz samoga mjesta. Put do plaže uzak je i strm traje oko 45 minuta ali kada dođete do plaže vrijedan je svakog koraka.
Tijekom ljeta Grad Cres već tradicionalno organizira glazbene večeri u Lubenicama koje posjećuje velik broj gostiju. U crkvi Sv. Marije održavaju se koncerti, a na trgu ispred crkve održava se svečano otvorenje i zatvaranje "Lubeničkih večeri" na kojima nastupaju brojni svjetski, ali i hrvatski autori.