Naselja na Cresu

Na otoku Cresu, uz grad Cres, nalaze se brojna druga naselja od kojih su neka smještena uz samu obalu, dok se druga nalaze na višim predjelima. Obalna naselja obiluju prekrasnim uvalicama, osamljenim plažama i čistim morem. Mjestašca koja se ne nalaze na samoj obali imaju velik broj šetnica, pješačkih staza i planinarskih puteva koji vode do skrovitih uvala otoka. Većina naselja datira još iz kamenog doba. Kontinuitet života na otoku predstavlja bogato povijesno i kulturno naslijede, od niza liburnijskih gradina, ostataka antickih gradova, ranokatolickih crkvica razasutih po otoku, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja do spomenika današnjice.

otok cres, island cres

Otok Cres

Svaki je otok prostor za sebe, toliko poseban i različit da može biti predmet raznovrsnih uživanja. Kada se govori o otocima, najčešće se misli na svu ljepotu i mir koji oni pružaju, na prekrasno more koje ih okružje, borove šume i kamen koji skupa žive.

cres, grad cres, town cres

Grad Cres

Gradić Cres je najveće mjesto na otoku Cresu i broji oko 2500 stanovnika. Smješten je u zaljevu čija struktura pruža zaklon i samim time je i u prošlosti bio pogodna luka i mjesto gdje su se brodovi sklanjali tijekom lošeg vremena. Takav smještaj je omogućio razvoj ribarstva, pomorstva i brodogradnje. Oblik zaljeva i prirodan zaklon pridonio je i izgradnji marine koja je izgrađena na jugoistočnom dijelu grada. Oko grada su i brojni maslinici čije masline svake godine daju plodove od kojih se proizvodi poznato cresko maslinovo ulje.

beli cres, supovi cres, island cres

Beli

Rimsko naselje Caput Insulae, na mjestu današnjeg sela Beli, razvilo se na temeljima pretpovijesne gradine koja je s obzirom na svoj položaj imala važnu ulogu u kontroli pomorskog puta između otoka Cresa i otoka Krka.

valun cres, island cres

Valun

Na južnoj obali creskog zaljeva smjestilo se malo ribarsko mjesto Valun. Smješteno je uz more između brežuljka i same obale a na brežuljku se terasasto dižu kuće od samog mora do vrha brežuljka.

lubenice cres, lubenice

Lubenice

Rimsko naselje Hibernicia bilo je na mjestu današnjih Lubenica. Smatra se da naziv potječe od latinskog pridjeva Hibernum - "zimski", što može biti u vezi s istaknutim položajem naselja na strmoj litici, na visini od 378 m, koja je osobito zimi izložena snažnim vjetrovima.

martinscica cres

Martinšćica

Martinšćica je drugo najveće mjesto na otoku Cresu koja svoje ime, kao I zaljev, duguje crkvi sv. Martina koja se smjestila iznad morskoga žala. Martinšćica je relativno mlado mjesto na otoku Cresu a razvila se kao I Valun tek kada su se ljudi s brežuljaka spustili na more.