[OTVORENJE FOTO IZLOŽBE "VILE LAVANDINE", SRPANJ - RUJAN 2022.]
Utorak 19. 7. 2022., 20:00 h, Šetalište 20. travnja, Cres

Rashladite se ispod krošanja u aleji ladonja na Šetalištu 20. travnja i razgledajte foto izložbu "Vile Lavandine" iz projekta nastalog u suradnji Vesne Jakić, Ruta Cres i OPG Velčić Loredana.

Vile Lavandine
Čim zajutri, leptiri započinju šareni let u polju lavande na Svetom Vidu. Četiri vile Lavandine raspostiru starinske vezene tavajole, promatraju izlazak sunca i otpijaju mirisne gutljaje livadnog čaja. Opuštene, u bijelim haljinama i šeširima oduševljenje ljepotom susreta i oživljenim emocijama, ne slute kako će njihovo druženje inspirirati umjetnike sljedećih ljeta.
Drugo ljeto ljubičasti livadni slikopis upotpunjuje umjetnička vunena kreacija "Vila Lavandina" - filcana suknja s plaštem i kapuljačom u lavandinim nijansama. Treće ljeto prijateljicama se u polju pridružuje i slikarica, koju su nedugo poslije leptiri ispratili na posljednji let. Njoj u čast Lavandine su izvele performans njenih oslikanih haljina u polju.
Opojni miris lavandina i dalje je privlačio, ali ovog puta inozemne umjetnike - fotografa, jazz glazbenika i balerinu. Zvuk tradicionalnog creskog meha anakronim ritmom budio je nesputani ples balerine u opojnim esencijama. A zatim su valovi lavande zapljusnuli i fotografkinju, ljubiteljicu prirode.
Kada su ono jutro sjele u polje, vile Lavandine nisu znale da će inspirirati same sebe i druge umjetnike. A lavanda ih je promatrala i smiješila se u svojoj opuštenosti, kao istinska kraljica esencijalnih mirisa.

Projekt Vile Lavandine nastao je u suradnji Vesne Jakić, dizajnerice tekstila i odjeće, Ruta Cres I Loredane Velčić, odgojiteljice u vrtiću, OPG Loredana Velčić.
Zajedno od vrtića i škole, zajedno u tinejdžerskim maštanjima. Jedna svjetska putnica, maštovita i silovita, druga umjerena i povučena otočanka. Dok je Vesna pokretala projekte s odbačenom creskom vunom, Loredana je lavandom zasadila zapušteno polje. Dok je Vesna stvarala vunenene kreacije, Loredana je prerađivala lavandin u razne esencijalne pripravke. I onda, tog spontanog lipanjskog jutra, vuneni cvijet sreo se s lavandom. Tako je nastao i autohtoni umjetnički suvenir "Mirisni privjesak prijateljstva" koji nosi oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod

Fotografi:
Francesco Moretti
Sanja Grgić Ćurić

Kostimografija:
Vesna Jakić
Vesna Bakić

Balerina
Vanessa Bertoletti

Modeli:
Vedrana Gašpić
Ana Kapeš

Glazbenik
Mat Muntz

Tekst
Sana Vitas

Prijevod na engleski
Emir Asani