Cres na pijatu

Cres na pijatu: Posjetite otok Cres i uživajte u vrhunskim lokalnim namirnicama
Fešta od creske janjetine i sira donosi gastro delicije i puno zabave
Od 27. travnja do 2. lipnja projekt „Cres na pijatu“ i ove godine u fokus stavlja vrhunske lokalne namirnice otoka Cresa, a svaki je tjedan posvećen pojedinoj namirnici, tako će se od 27.4. do 3.5. održati dani creske janjetine i sira, od 4.5. do 10.5. dani creskog maslinovog ulja, od 11.5. do 17.5. dani creskog meda i samoniklog bilja, od 18.5. do 24.5. dani tradicionalnih slastica, a od 25. 5. do 2.6. u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koje će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije. Uz prigodna događanja creski će restorani i konobe ponuditi jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.

U subotu, 27. travnja održat će se Fešta od creske janjetine i sira na glavnom gradskom trgu u Cresu. Svi zainteresirani posjetitelji moći će degustirati specijalitete od janjetine, fritaju s udićem (pršutom od ovce), creski ovčji i kozji sir Sirane Loznati, dvometarski kruh s maslinama te janjeće roštilj kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce Mesnice Cres. Uz navedeno svi posjetitelji dobit će priliku sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune u organizaciji creske udruge Ruta i u bogatoj ponudi sajma lokalnih proizvoda „Creska butega“. U glazbenom dijelu programa nastupit će Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin. Program na glavnom gradskom trgu počinje od 15:00 sati. U utorak, 30. travnja u Cresu će se obilježiti Međunarodni dan jazz-a, a na glavnom gradskom trgu će od 18:00 h nastupiti Filip Flego Quartet.

U subotu, 4. svibnja svi zainteresirani posjetitelji mogu se priključiti vođenoj turi creskim stoljetnim maslinicima i degustaciji creskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, u subotu 11. svibnja vođenoj turi po pčelinjoj oazi uz posjet najvećem polju kadulje na svijetu dok će subota, 18. svibnja proteći u znaku tradicionalnih slastica i glazbe.

U subotu, 25. svibnja započinje poznato cresko događanje „Creski kaić“ i to programom „Homo u Valun“ uz prigodnu gastro ponudu i glazbeni nastup u pitoresknom Valunu. Bogat program ovog događanja posvećenog creskoj pomorskoj baštini i tradiciji nastavlja se od 27. svibnja do 2. lipnja u Cresu.

dani creske jeanjetine